• Vaš pametni telefon razume več, kot si mislite

   

  Založen, ukraden ali izgubljen telefon danes ni več nujno nočna mora.  Če je pameten in hkrati Android, imam za vas nekaj uporabnih nasvetov, kaj v takšnih situacijah storiti.  Tudi če ste zvok popolnoma izklopili, ga lahko pripravite do glasnega zvonjenja. In če so vam ga ukradli, mu lahko na daljavo ukažete, naj se zaklene ali pa kar pobriše vse podatke. Da bi ga izsledili zasebni detektiv ne bo več potreben. Zato vam v nadaljevanju zaupam nekaj uporabnih trikov.

  Najprej poskrbite za nekaj preventivnih ukrepov:

  1. Shranite IMEI vašega telefona: Pokličite sledečo številko oziroma kodo: *#06#.  Nekam izven telefona shranite 13 mestno številko, ki se izpiše na zaslonu. To je IMEI, unikatna koda vašega telefona, s katero lahko vedno dokažete, da ste lastnik dotične naprave.
  2. Odklep telefona zaščitite s kodo: S tem pridobite nekaj časa, ko lahko  v primeru izgube telefona uredite vse potrebno, preden neznanec dostopa do vaših podatkov ali vam povzroči morebitne stroške.
  3. Sproti sinhronizirajte vse podatke v telefonu z vašim Google računom. Vse ostale informacije pa redno shranjujte na zunanjo napravo ali v katerega od oblakov kot so Google Drive, Dropbox, OneDrive, Google Photo, ipd.

   

  Če pa je bil telefon izgubljen, ukraden ali založen, pa svetujem sledeče:

  1. Najprej se prijavite na strani: https://myaccount.google.com/intro/find-your-phone
  2. Potem, ko izberete vašo napravo, vam stran ponudi sledeče možnosti:
  • Pokličite izgubljen telefon. Tudi če ste izklopili zvok, bo zvonil naglas. Morda ga najdete za kavčem ali pod kupom papirja. Morda pa prikličete najditelja, oboje bo odlična rešitev.
  • Zaklenite telefon. S tem tretji osebi onemogočite dostop do informacij na telefon, najditelj pa vas  še vedno lahko pokliče nazaj.
  • Poiščite lokacijo telefona. To je možno izključno, če je na napravi vklopljena funkcija “Lokacija”.
  • Odjavite se iz vašega Google računa na telefonu. S tem tretjim osebam onemogočite  dostop do vaših nastavitev, storitev (PayPal, Google Drive, Facebook, Twitter, ipd.) in elektronske pošte (Gmail) v vašem Google računu.
  • Izbrišite podatke v telefonu. S tem se izbrišejo le informacije v napravi. To je smiselno, če ste pred tem vse podatke sinhronizirali ali shranili drugje, npr. v Google računu ali katerem od oblakov.
  • Poskrbite za blokado SIM kartice pri vašem mobilnem operaterju. Svojo telefonsko številko boste kasneje še lahko uporabljali, le najditelj vašega telefona z obstoječo SIM kartico ne bo mogel koristiti nobenih storitev na telefonu in vam tako povzročiti morebitnih stroškov.
  • Onemogočite aplikacije, ki so na izgubljenem telefonu in bi jih lahko najditelj telefona izkoristil v vašo škodo. Predvsem nevarne so spletne banke in tisti programi, kjer imate shranjene podatke ali dobroimetje za plačilo. Glede blokade tovrstnih aplikacij se posvetujte neposredno pri razvijalcu aplikacije (banke, spletne trgovine, ipd.).
  • Obvestite policijo, če želite, da vam pomagajo pri iskanju telefona. Pri tem boste nujno potrebovali IMEI kodo izgubljenega telefona.

   

  Sicer pa imam kot zasebni detektiv vsa pooblastila da poiščem izgubljene predmete ali skrite oziroma pobegle osebe >>, ki so vam povzročile kakršnokoli škodo. Z veseljem in profesionalno vam pomagam. Dosegljiv sem 24 ur na dan, vse dni v letu >>

   

  izgubljen_telefon